Natural hair

14 juni 2020

Schermafbeelding 2020-10-31 om 12.36.39.png

Heb jij ook een kast vol haarproducten die niet werke­n? Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet meer welke producten je moet gebruiken om tot een mooi resultaat te komen voor je bos natural hair? Wij van Kappersproducten.nl delen graag welke producten en tools onmisbaar zijn in jouw assortiment.

Voordat we dit delen, is het handig een klein beetje te vertellen over het haar en de structuur hiervan. Wist je bijvoorbeeld dat je hoofdhuid een natuurlijke olie produceert, die ervoor zorgt dat het haar zacht en soepel blijft? Deze olie zorgt er onder andere voor dat steil haar snel vettig wordt en je het vaker wil wassen. Door het kammen/borstelen krijgt deze olie de kans zich door het haar te verspreiden, met als gevolg vettig en slap haar. Vettig en slap haar kun je overigens ook krijgen door te zware haarproducten te gebruiken, hierbij kun je denken aan een shampoo en/of conditioner. Daarom is het verstandig alvorens je producten aanschaft te weten wat voor haarstructuur je hebt en in wat voor staat je haar is.

Vaak wordt er gedacht dat je alleen natural bent als je krullend of kroes haar hebt, maar naar mijn mening ben je natural als je geen chemische producten gebruikt hebt op/in je haar. Hiermee wil ik aangeven dat mensen met van nature steil haar ook natural kunnen zijn. Echter richten wij ons in deze blog op het begrip natural hair dat is komen overwaaien uit de US en is ontstaan tijdens de natural hair movement. In de eerste instantie staat deze movement voor het omarmen van je eigen kroeze haren en de acceptatie hiervan. In de tweede instantie staat deze voor het niet altijd mee hoeven gaan met Europese haartrends en de europeeshaar schoonheidsidealen.

In vergelijking met steil haar, hebben krullend en kroeshaar een andere textuur. Door de vele bochten die het haar maakt, wordt de natuurlijke olie minder goed verspreid. Hierdoor wordt krullen en kroeshaar minder snel vet. Sterker nog, het blijft vaak erg droog omdat de olie niet alle gedeelten van het haar kunnen bereiken. Dit heeft als gevolg dat het belangrijk is om krullen en kroeshaar extra te verzorgen en om producten die het haar droger kunnen maken te vermijden.

Een greep uit onze bestsellers speciaal gesorteerd voor onze naturals

Shampoo

Voor het wassen, is het belangrijk om een product te gebruiken zonder sulfaten. Sulfaten zorgen ervoor dat het haar gestript wordt van haar natuurlijke oliën. Het beste is een shampoo die je haar goed reinigt en de hoofdhuid kalmeert. Ga in ieder geval voor een shampoo die jouw haar mild reinigt, de elasticiteit verbetert en vooral hydrateert!

 1. KeraCare Hydrating Detangling Shampoo Sulfate-Free
 2. As I Am Curl Clarity Shampoo
 3. Design Essentials Moisturizing & Detangling Sulfate Free Shampoo
 4. Mixed Chicks Sulfate Free Shampoo

Deep conditioner

Zoals eerder omschreven, is krullend en/of kroeshaar vaak erg droog. Hierdoor is het belangrijk om het haar extra te voeden en te hydrateren, vooral als het haar met een deep cleansing shampoo gewassen is. Met hydrateren bedoelen we dat we het haar wordt aangevuld met vocht om het vochtgehalte op peil te houden. Een goede haarmasker of deep conditioner voedt én hydrateert. Het beste is als het product natuurlijke ingrediënten zoals oliën en butters bevat.

 1. As I Am Detangling Conditioner
 2. Mixed Chicks Detangling Deep Conditioner

Conditioner

Waar een deep conditioner intensieve verzorging geeft, is een normale conditioner iets minder voedend. Dit kan handig zijn als je een wasbeurt tussendoor doet om sneller klaar te zijn, bijvoorbeeld na het sporten en/of na een avondje in een rokerige ruimte gezeten te hebben.

Een conditioner is ideaal om af te wisselen met een deep conditioner. Zo gebruiken sommigen de deep conditioner eens per maand (omdat het veel tijd en stappen vergt) en de rest van de maand maken ze dan gebruik van een conditioner.

Belangrijk bij eigenlijk alle conditioners, is om siliconen te vermijden. Hoewel siliconen verantwoordelijk zijn voor soepel en glanzend haar, zorgen zij er tevens voor dat het haar wordt afgesloten. Hierdoor verstikt het haar, waardoor het niet meer goed in staat is om voedingstoffen op te nemen. Mede hierdoor vinden wij het wel belangrijk het haar af en toe te wassen met een shampoo met sulfaten om zo alle build-up te verwijderen en het haar weer de ruimte te geven om adem te halen.

 1. Keracare Humecto Creme Conditioner
 2. Design Essentials Moisturizing & Detangling Conditioner
 3. Design Essentials Almond Butter Express Instant Moisturizing Conditioner
tangle.png

Detangling tools

Na het aanbrengen van een conditioner is het een goed moment om je haar te ontwarren, oftewel de klitten uit je haar te verwijderen. Doe dit altijd met een detangling kam (een kam met wijde tanden) of een detangling borstel, zoals de Tangle Teezer. Dankzij de ruimtes tussen de tanden, wordt er minimale spanning op je haar gelegd tijdens het kammen. Zorg ervoor dat je tijdens het ontklitten van de punten naar boven werkt, beginnend bij de haarpunten en eindigend bij de aanzet. Je zult merken dat je op deze manier minder last hebt van afbrekend haar.

extreme mist.png

Waterspuit/spray

Zoals je kunt lezen, is hydratatie een absolute must voor mensen met krullend en/of kroeshaar, om zo het vochtgehalte van het haar op peil te houden. Het advies is dan ook om de dagen dat je het haar niet wast gebruik te maken van een waterspray om je haar te hydrateren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de Sibel Extreme Mist Verstuiver. Door een klein beetje olie of leave-in conditioner toe te voegen aan het water, biedt je het haar ook nog een beetje extra voeding. Op deze manier fris jij je haar op voor geweldig mooie krullen

Leave-in conditioners

De verzorging van het haar blijft belangrijk ook na het wassen van het haar met de juiste shampoos en conditioners. Hiervoor gebruik je een leave-in conditioner. Net zoals de deep conditioner en de conditioner, wordt je haar het beste verzorgt met natuurlijke ingrediënten. Bij de leave-in conditioner is het van belang dat deze uit ingrediënten bestaat die het haar kunnen binnen dringen, om deze van binnenuit te voeden en te hydrateren en om zo het maximale uit je wasbeurt te halen. Zoals het woord al omschrijft, laat je deze conditioner in je haar. Je spoelt hem dus niet uit.

 1. Keracare Natural Textures Leave-in Conditioner
 2. KeraCare Curl Essence Moisturizing Leave-in Conditioner
 3. As I Am Leave-In Conditioner

Olie

Niet iedereen vindt olie fijn in het haar, maar voor haar dat extra droog is, kan een olie nét die extra voeding bieden die het nodig heeft. Maak daarvoor gebruik van een goed penetrerende olie die daadwerkelijk doordringt in het haar. In tegenstelling tot oliën die op het haar blijven liggen en het haar als het ware sealen(serums). Samen met vitamines, mineralen en anti-oxidanten zorgen ze ervoor dat het haar wordt gevoed, hersteld en beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf.

 1. KeraCare Essential Oils
 2. Design Essentials Botanocal Oils
 3. Pink Olie

Het kan een enorme stap voor je zijn of juist heel natuurlijk aanvoelen om je natural hair ook natural (zonder gebruik van chemicaliën) te gaan verzorgen. Wij hopen dat je voldoende informatie hebt ontvangen en dat je iets hebt aan de producten die wij speciaal voor jou hebben geselecteerd op onze site. Heb je nog vragen? Of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op via: info@kappersproducten.nl.