Kroes Haar

21 oktober 2020

Schermafbeelding 2020-10-31 om 12.30.09.png

Wat is natuurlijk kroeshaar?

Natuurlijk kroeshaar is in ieder geval haar wat niet chemisch behandeld is. Het is een haartype dat zich kenmerkt door heel veel kleine krulletjes. Doordat het haar zo fijn krult valt het haar niet naar beneden zoals bij glad haar wel het geval is. Het haar groeit meestal omhoog en valt dus minder snel omlaag.

Om te beginnen is kroeshaar meestal zwart, maar vaak ook donkerbruin en uiteraard kunnen er ook lichtere natuurlijke kleuren kroeshaar zijn en even voor de duidelijkheid: net als alle andere haarsoorten (glad, wavy en krullend) kan het gekleurd en ontkleurd worden. Het lijkt me echter wel verstandig dit altijd door een professional te laten doen, die behalve verstand van haarkleuren ook verstand heeft van kroeshaar

Het mooie van kroeshaar is dat de textuur ervan zo enorm per persoon kan verschillen. Je hebt ze met krullen in allerlei vormen, grootte en diktes en ook zie je soms knikjes, spiraaltjes en/of zigzaggen. Kroeshaar verschilt enorm van stijl haar, maar dat lijkt me logisch. Om een voorbeeld te noemen maak je kroeshaar juist blij met gebruik van veel olie en kan het snel uitdrogen wanneer je het te vaak wast en niet de juiste producten erbij gebruikt, terwijl glad haar bijvoorbeeld juist sneller vettig is en vaker gewassen moet worden.

Fabel: Kroeshaar groeit minder snel dan stijlhaar. Doordat het haar een zeer grove structuur heeft met allemaal kleine fijne krulletjes lijkt het minder snel te groeien.

De verschillende soorten kroeshaar

Geen enkel hoofd met haren is hetzelfde soms heb je op één hoofd wel drie verschillende texturen en dat geldt natuurlijk ook voor kroeshaar. Globaal gezien zijn er twee haartypes die het kroeze haar kunnen verdelen in zes verschillende texturen, namelijk haartype 3 en haartype 4. Je kunt beide haartypes ook nog verder onderverdelen in 3a, 3b, 3c, 4a, 4b en 4c. Ik zal proberen het zo luchtig mogelijk uit te leggen zonder al te veel professionele en technische woorden.

typen.png

Haartype 3:

Het wordt stijl als het nat is, maar vormt gelijk weer krullen zodra het opdroogt. Het is een haartype dat makkelijk te manipuleren is, je kan het namelijk makkelijk stijl maken met een haarföhn. Daarnaast kenmerkt gezond glanzend haar in dit haartype zich met glanzende en zeer elastische springerige krullen.

Type 3a

 • Losse vallende krullen
 • Pluist makkelijker

Type 3b

 • Ronde krullen
 • Grovere textuur

Type 3c

 • Veel strakke krullen
 • Spiraalvormige krullen

Haartype 4:

Haartype 4 wordt in de volksmond kroeshaar genoemd. Haartype 4 is de meest droge en kwetsbare haartype. Het heeft vaak strakke en hele kleine dichte krullen tegen elkaar aan. Ze hebben meestal een strakke 'S' of 'Z' patroon. Krultype 4 is kwetsbaarst van alle 4 de haartypes. Het heeft hierdoor veel intensere verzorging nodig.

Type 4a

 • Houdt vocht vast
 • Gedefinieerde krullen (bij juist product gebruik)

Type 4b

 • Veel volume
 • Z-vormig

Type 4c

 • Geen duidelijk gedefinieerde krullen
 • Meest kwetsbare haartype
 • Voelt droog aan

Wanneer je weet wat jou haartype en haareigenschappen zijn ben je beter in staat de juiste producten te kiezen om zo je haar beter te verzorgen. Dit is niet geheel onbelangrijk!

Pre-shampoo

Om je haar extra zacht en gehydrateerd aan te laten voelen adviseren wij als eerste je 'haar wasdag' te starten met een deep conditioner, zoals de Mixed Chicks Deep Conditioner. Laat deze 15/20 minuten inwerken en was het haar vervolgens met een mild reinigende shampoo. Na het uitspoelen van de shampoo is het verstandig om je haar nogmaals te conditioneren met een simpelere variant conditioner. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de KeraCare Humecto Conditioner. Je gebruikt dus twee keer een conditioner: één voordat je het haar gewassen hebt met shampoo en één nadat je dit hebt gedaan.

Shampoo

Kroeshaar is van nature vochtarm. Het gebruik van een hydraterende en/of zachtmakende shampoo is dus een must. Ingrediënten die je moet vermijden zijn sulfaten, parabenen en siliconen. De beste keuze is een shampoo speciaal ontwikkeld voor kroeshaar, bijvoorbeeld de Design Essentials Almond & Avocado Moisturizing & Detangling Sulfate-Free Shampoo of Mixed Chicks Sulfate-Free Shampoo.

Kappersproducten.nl tips voor kroeshaar

Door rekening te houden met een paar simpele tips, houd jij je haar altijd in optimale conditie!

Tip 1: Reinig het haar veelal met een conditioner en/of co-wash of uitdroging te voorkomen.

Tip 2: Bij gebruik van shampoos: sulfaatvrije shampoo's

Tip 3: Gebruik conditioners, milks en butters om het haar te hydrateren.

Kappersproducten.nl heeft een rijkelijk aanbod producten voor kroeshaar in het assortiment. De volgende merken zijn zeker de moeite waard een keer uit te proberen:

 1. KeraCare
 2. Design Essentials Almond & Avocado
 3. Design Essentials Coconut & Monoi
 4. You Be-Natural
 5. As I Am

Heb jij al een favoriet kroeshaar product bij Kappersproducten.nl? Laat het dan achter in de comments!