CG Methode

9 juli 2020

Curly Girl Methode

Iedereen die bezig is met een krullen journey zal ongetwijfeld het begrip CG methode hebben zien passeren. Wat houdt deze methode eigenlijk in en hoe en waar is het ontstaan?

CG staat vertaald heel simpel voor Curly Girl. Een verzorgingsmethode die, zoals de naam al aangeeft, speciaal voor iedereen met krullend haar is. Je kunt deze methode toepassen ongeacht jouw haarstructuur, haartype en leeftijd. Kortom een verzorgingsmethode toepasbaar voor iedereen met krullend haar.

Lorraine Massey is de bedenker van de CG methode. Zij is een hairstyliste die jarenlang op zoek was naar de juiste producten om haar krullende haar te verzorgen. Zij heeft de methode uitgebreid beschreven in haar boek Curly Girl: The Handbook. Bij deze methode komt best wat kijken, je kan het zien als een verandering van je lifestyle.

Haaronderzoek

Voordat je begint met de CG methode is het prettig om eerst te weten wat nou eigenlijk jouw haareigenschappen zijn. Dat doe je door middel van bepaalde testen. Je moet er bijvoorbeeld achter komen welk krultype je hebt en wat je haardikte is. Ook neem je de porositeit en elasticiteit van je haar goed onder de loep. Als je al deze tests hebt uitgevoerd dan weet je wat en welke producten jouw haar nodig heeft en kan je eindelijk aan de slag! Yes! Zoals je hierboven gelezen hebt moet je je echt even verdiepen in deze methode voordat je ermee kan starten, maar eenmaal gestart heb je in een mum van tijd Poppin Curls, want daar gaat het uiteindelijk om!

De basis van deze methode is toepasbaar op elk haartype, maar het belangrijkste om te beginnen aan deze reis, is dus het onderzoek naar jouw haareigenschappen. Aan de hand van deze eigenschappen kun je kijken welke ingrediënten jij wel én juist niet nodig hebt. De kern van deze methode is eigelijk het vermijden van bepaalde ingrediënten in je haarverzorgingsproducten. Hierbij moet je globaal denken aan: siliconen, sulfaten, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Daarnaast horen ook bepaalde manieren van het wassen, drogen en finishen van je haar.

Je krultype(1-2-3-4) en haardikte(fijn,normaal,dik) bepalen de hoeveelheid producten die je gebruikt. Net zoals of dit lichte of juist zwaardere producten moeten zijn. De elasticiteit, oftewel porositeit, van je haar bepaalt of je producten mét proteïne of juist producten zonder proteïne nodig hebt.

Feit is dat krullend haar een andere verzorging nodig heeft dan andere haartypes, onder andere omdat krullend haar van nature een stuk droger is. Welke dingen doe je wel en welke dingen doe je juist niet als je krullend haar hebt en de CG methode volgt? Hieronder een beknopte omschrijving en bij iedere omschrijving laten wij zien welke producten beschikbaar zijn bij Kappersproducten.nl.

De basis principes van de CG Methode

Je leest zoveel verschillende manieren om deze methode te starten en ik kan me voorstellen dat je door de bomen soms het bos niet meer kunt zien. Wij zullen hieronder zo beknopt mogelijk de basis stappen van de CG Methode uitleggen.

Sulfaten en siliconen

Bij het volgen van de CG methode stop je met het gebruik van producten met sulfaten en siliconen. Producten met sulfaten en siliconen leggen een laagje om je haar heen, waardoor je haar weinig tot geen lucht krijgt. Als je haar te weinig tot geen lucht krijgt zal het uitdrogen en kan pluizend haar een gevolg zijn. Door de afsluitende laag die gecreëerd wordt dringen voedende ingrediënten niet door het haar, waardoor je je haar niet op de juiste manier kunt verzorgen.

Stap 1: Final wash

De belangrijkste eerste stap voordat je kan starten met de CG methode is je haar een final wash te geven. Nu hoor ik je denken: wat is een final wash? Met een final wash was je je haar voor de “laatste” keer met en shampoo die sulfaten bevat, maar geen siliconen anders legt het gelijk weer een laagje om het haar heen en dat willen we juist voorkomen! Deze shampoo zorgt ervoor dat de siliconen die eventueel nog in je haren aanwezig zijn eruit worden gewassen zodat je een goede basis hebt om aan de methode te beginnen.

CGMethode Keracare

Stap 2: Co-wash

Zoals de meeste mensen zul je waarschijnlijk gewend zijn om je haren met shampoo te wassen. Bij de CG methode was je je haren niet meer met shampoo maar met een speciale conditioner. Een co-wash schuimt niet, maar haalt wel wat lagen(build-up) vuil van de haren en hoofdhuid zonder het haar dus volledig te strippen. Masseer de conditioner met je vingertoppen in op de hoofdhuid om zo opstapeling van je hoofdhuid te verwijderen door het weg te spoelen met water. De co-wash maakt je haren voldoende schoon en biedt daarnaast meer verzorging dan een shampoo.

Hieronder diverse co-wash die wij aanbieden:

Het ontwarren van het haar

Tijdens de inwerktijd van de co-wash kun je gelijk het haar ontwarren! Voor het ontwarren van je haar gebruik je allereerst je vingers om de grootste klitten uit elkaar te halen. Dit noemt men ook wel finger detangeling. Is dit niet voldoende? Gebruik dan een zeer grove kam. Deze kam herken je aan de lange en wijde tanden, dit zal de minste haarbreuken veroorzaken. Het is ook prima een goede detangler borstel te gebruiken. Deze borstels zijn speciaal gemaakt zoals de naam al aangeeft: om het haar te ontwarren.

Kammen en borstels uit ons assortiment die hiervoor geschikt zijn:

 • Matador wide tooth
 • Denman detangler
 • Tangle tamer

Stap 3: Shampoo zonder sulfaten

Mocht je niet kunnen wennen aan de Co-wash omdat je graag met shampoo werkt en niet het idee hebt dat het schoon genoeg wordt van van de Co-wash dan kun je je haar ook af en toe wassen met een sulfaatvrije shampoo. Het is belangrijk dat de shampoo sulfaat vrij is omdat sulfaten ervoor kunnen zorgen dat je krullen gaan pluizen en bovendien maken sulfaten je haar breekbaar en droog.

Shampoos zonder sulfaten zijn:

Stap 4: Uitspoelen met lauw tot koud water

Het uitspoelen van het haar doe je het liefst met lauw tot koud water zodat de haarschubben goed afsluiten. Mooie gesloten haarschubben bevorderen namelijk de glans van je haar maar gaat het pluizen tegen.

Stap 5: Drogen en stylen van het haar

Het gebruik van een microvezel of hydrofiel handdoek is aanbevolen. Een simpel t-shirt voldoet overigens ook prima. Dit doe je door ondersteboven te hangen en de krul er goed in te knijpen samen met een leave in conditioner.

De minst schadelijke manier van het laten drogen van je haar is door je haren aan de lucht te laten drogen. Wij kunnen ons voorstellen dat je soms toch graag je haar met een föhn wil drogen. Om iets meer krullen te creëren scrunch je je krullen droog of zet je krullen vast met een pinnetje of steekspelt.

Doe dit niet al te vaak, want door het vermijden van hittebronnen bied je je haren de beste rust en de beste kans op het krijgen van mooie gezonde en natuurlijke krullen. Föhns die te gebruiken zijn voor het drogen van je krullen zijn:

Stap 6: Op zoek naar een geschikt haarproduct? Hieronder wat voorbeelden van CG-vriendelijke producten die wij bij kappersproducten.nl speciaal voor jou gesorteerd hebben.

Na iedere was of co-wash beurt kun je gebruikmaken van een leave-in conditioner voor het creëren van zachtere krullen en om pluis te verminderen. Voor meer houdbaarheid, definitie en sterkere krullen gebruik je een steviger product: bijvoorbeeld een gel of mousse.

Je kunt elke type product gebruiken. Het is maar net wat jij zelf het prettigst vindt, zolang het maar binnen de CG methode past. Op erg krullend haar (haartype 3 en 4) breng je het product op drijfnat haar aan. Als je meer golvend haar hebt wacht dan even 5 minuten met aanbrengen. Je geeft je krullen vorm door ondersteboven te hangen en je krullen er met de handen of diffuser in te kneden. Ook kun je de krul rond je vingers draaien(fingercoils).

CG-vriendelijke shampoos zonder proteïne:

CG-vriendelijke shampoos met proteïne:

CG-vriendelijke leave-in conditioners:

CG-vriendelijke gel zonder proteïne

CG-vriendelijke gel met proteïne:

CG-vriendelijke stylingsproducten:

CG-vriendelijke krullencrèmes met proteïne:

CG-vriendelijke krullencrèmes zonder proteïne:

CG-vriendelijke krullenmousse:

CG-vriendelijke haarmasker:

Alcohol

Hieronder wat voorbeelden van toegevoegde alcohol soorten in producten die je moet mijden volgens de CG methode theorie zijn:

 • Alcohol
 • Alcohol denat of SD Alcoholsoorten
 • Ethanol
 • Isopropyl

Voorbeelden van alcohol soorten die je niet persé hoeft te mijden:

 • Behenyl alcohol
 • Benzyl alcohol
 • Cetyl alcohol
 • Cetearyl alcohol

Lorraine Massey vertelt in haar boek dat na lang gebruik van alcohol je krullen wél zouden kunnen beschadigen. De meningen zijn hierover erg verdeeld. Ons advies is om voor jezelf de juiste afwegingen te maken en te ontdekken wat voor jou en je krullen het beste werkt!

Wil je graag een totaal overzicht van alle CG-vriendelijke producten die wij momenteel in huis hebben? Klik dan op hier! Wij zullen regelmatig updates plaatsen van nieuwe CG-vriendelijke haarproducten. Houdt onze site dus goed in de gaten.

Mocht je verder nog vragen hebben over de Curly Girl Methode? Stuur ons dan gerust een mail!